ILDPILE

for begyndere

Baggrund: Vi er to hobby-bueskytter der syntes at det kunne være sjov at skyde med ildpile som en slags fyrværkeri ved festlige lejligheder. Vi erfarede dog hurtigt, at det at lave- og skyde med ildpile er ikke så ligetil som de får det til at se ud på film. Efter mange mislykkede forsøg lykkedes det os dog til sidst at finde frem til en nem metode som virker hver gang. På denne side beskriver vi hvordan vi bar os ad, og så har vi lige et par billeder fra kronen på værket: selve affyringen!

Pilen: Det er vigtigt at pileskaftet er en del længere end ens træklængde, fordi der jo skal være plads til en stor klud for enden. Vi har brugt nogle uforkortede rundstokke med de billigste faner og nocker på som vi kunne finde.

Kluden: Kluden for enden skal ikke være alt for stor, for så bliver pilen for tung når den er vædet med væske. En kvart karklud er passende. Materialet er ikke så vigtigt - det er dampene der brænder og ikke selve kluden.

Påsætning af kluden: Her er det vigtigste at vikle kluden på så der kommer så mange luftlommer indeni som muligt, dvs. at kluden skal være så løs som mulig. Vi har gjort det med noget tråd og gaffatape som nedenfor:

Spidsen: Det helt store problem med ildpile er at de tilsyneladende brænder lystigt når de ligger på strengen, men blæser ud i vinden i det samme man slipper pilen. Løsningen er at påsætte et kræmmerhus på spidsen som giver masser læ. Kræmmerhuset sættes ikke permanent fast på pilen (så kan man ikke dyppe den i væske i forbindelse med affyringen), men klemmes på (en lille gaffatape "dup") efter at man har sat ild til spidsen. Kræmmerhuset skal være så stort som på billedet for at virke ordenligt. Det er ikke særlig Gladiator agtigt, men det virker!

Blandingen: Vi har brugt en 1:1 blanding af sprit og cellulosefortynder ("Hennings mix"). Hvad der er bedst brændsel er stærkt omdiskuteret (jf. debat på bueogpil.dk og chem.au.dk), men dette her virker altså.

Affyringen: Så er vi vist klar til at fyre skidtet af.  Pilene skal dyppes i blandingen så sent som muligt, så er der flest muligt dampe at brænde. Vi lavede en rende med ild i sneen som vi tændte pilene på - se så er det hele lige pludselig alligevel lidt Gladiator agtigt! Pilene står og brænder ligeså fint når de lander - yiha! Vi brugte 35" buer, men mon ikke en kraftigere bue også ville gå an? 

Andre metoder:

Opslemmet salpeter og sukker som blanding lyder super sjovt, men salpeter er blevet ret svært at få fat i - vi fik dog for nylig købt noget (Krista K) i Garta  og vil snarest vende tilbage med vores erfaringer.

Vi har også afprøvet den ultra simle: at påsætte stjernekastere på spidsen. Det virkede sådan set fint og blæste ikke ud, men der kommer jo ikke så naturlige fra en stjernekaster så vi synes bestemt at ovenstående er besværet værd!

God fornøjelse

Emil og Troels

 

 o O o

 

Listed, maj 2007

Høvringen, marts 2007

 

 

 

Dybesø, nytår 2006-2007